Voor iedereen die meer wil weten over autisme

Ons kindje heeft autisme.

Ons kindje heeft autisme.

Onze zoon is nu inmiddels zes jaar oud. Maar de werkdiagnose autisme kreeg hij al toe hij net twee jaar oud was. We krijgen vaak de vraag waarom wij ervoor hebben gekozen hem op jonge leeftijd te laten onderzoeken. Noem het intuïtie, maar wij voelden meteen dat er iets anders was aan ons kindje. Maandenlang werden we als ouders niet serieus genomen. Deze periode was behoorlijk frustrerend en je kunt je als jonge ouders dan echt heel eenzaam voelen.

Toen wij na maanden van gesprekken, observaties en onderzoeken uiteindelijk de diagnose te horen kregen, voelde het dubbel. Enerzijds verdrietig want je vermoeden is nu bevestigd. Anderzijds hoe gek het ook klinkt, opgelucht. We konden nu echt iets voor hem doen.

De diagnose autisme krijg je echt niet zomaar. Hier gaan soms maandenlang van zoeken, frustraties en gesprekken aan vooraf. En geloof me, om te horen dat je kindje autistisme heeft komt hard aan. Je moet nu toch maar even je toekomstbeeld bijstellen.

Een diagnose, en wat nu?

Het leek op dat moment alsof de tijd even stilstond. Autisme, wat is dat en hoe gaan we hiermee om? We bleven rustig, te rustig een beetje dof voor ons ui staren. In een staat van shock zaten we daar in het kantoortje, we zeiden. Ik weet nog dat het voelde alsof mijn keel dichtgeknepen werd. Hier hadden we echt even de tijd voor nodig. Na twee jaar letterlijk knokken voor je kind is het officieel. Hij heeft een diagnose, een stempel.

Hoewel de meningen sterk verdeeld zijn over het diagnosticeren van een jong kind, staan wij achter ons besluit. Die stempel zorgt ervoor dat niet alleen wij, maar ook hij serieus genomen wordt.

Passende hulp

Nu vier jaar later kijk ik terug op een moeizame start. Maar dankzij begeleiding vanuit verschillende organisaties hebben wij als gezin veel bereikt. Als je kindje autisme heeft, heb jij er ook mee te dealen. Sterker nog het hele dagelijks leven wordt hierdoor beïnvloed. Dat is soms moeilijk te accepteren maar als je bereid bent te leren, kom je samen een heel eind. Het leven met autisme vraagt om structuur, aanpassing en vooral veel geduld en begrip. Maar als je je kind met sprongen vooruit ziet gaan is dat het allemaal waard. Als ik s morgens dat blije gezichtje zie en een lieve knuffel krijg, dan weet ik dat het allemaal wel goed komt!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram