Driftbuien, hoe ga je daarmee om? 5 tips bij driftbuien.

Read Time3 Minutes, 36 Seconds

Driftbuien, de meeste ouders zijn er wel mee bekend. Toen ik de trotste moeder werd van onze zoon, kreeg ik ze er gratis bij. Ik vraag me weleens af, of driftbuien nou standaard zijn bij jonge kinderen? Hebben ze het allemaal, en wat triggert het dan? In dit blog vertel ik je hoe het zweet me uitbrak toen mijn zoon een driftbui kreeg in de supermarkt.

De blikken, goedbedoelde adviezen, en de angst dat het misgaat. Voor kinderen met autisme is een activiteit zoals boodschappen doen heftig. Ze zien, horen, en ruiken van alles, dit wordt bij kinderen met autisme niet gefilterd, dus alles wat ze waarnemen komt direct bij ze binnen. Het is voor hen belangrijk dat ze hierop worden voorbereid. Dit kan door ze stap voor stap uit te leggen wat jullie gaan kopen, en of jullie een mandje of karretje gaan gebruiken.

Kun je driftbuien voorkomen?

Vaak helpt het om je kind een opdracht te geven in de winkel, zo laat ik mijn zoon bijvoorbeeld het fruit afwegen of ik laat hem de pindakaas zoeken. Maar, het is niet altijd een succesverhaal, vaak genoeg heb ik bijna hyperventilerend aan de kassa gestaan terwijl ik mijn zoon in bedwang moest houden. Probeer maar eens je boodschappen op de band te leggen als je kind middenin een driftbui zit, omdat er vandaag geen perenijsjes waren.

  “Ik kan me nog herinneren dat mijn zoon kwaad was omdat de perenijsjes op waren, het stond op ons boodschappenlijstje. En als het op het lijstje staat, dan moet het ook, anders klopt het niet. Ze waren uitverkocht, dit was voor hem de trigger om tegen de vriezers aan te trappen en keihard te gillen om de ijsjes. Hij weigerde andere uit te kiezen, en wilde ook niet mee naar de kassa.

Daar sta je dan, met een peuter die hysterisch is, en mensen die blijven staan en er schande van spreken. Maar niemand die je zou vragen of je misschien wat hulp kunt gebruiken, of je op z’n minst een hart onder de riem steekt. Met mijn zware mand in de ene hand, en een gillend kind onder mijn andere arm, stond ik eindelijk in de rij voor de kassa. Omdat het langer duurde dan hij aankon, begon hij om zich heen te meppen en te schoppen. Toen ik hem kwaad toesprak, kreeg ik een keiharde mep in mijn gezicht. Terwijl ik daar stond, voelde ik me misselijk worden van alle spanning, weer die afkeurende blikken op ons gericht.

“Ik hoor een vrouw achter me zeggen: “Dat rotjong mag weleens worden aangepakt,” “Kwestie van opvoeden,” zegt de man naast haar.

Ik kijk ze alleen maar aan, reken mijn boodschappen af en maak dat ik daar wegkom. Buiten haal ik even diep adem, kind in het fiets stoeltje, boodschappen aan het stuur, en gaan.  Ik zet mijn zonnebril op, zodat niemand mijn tranen ziet.”

5 tips bij driftbuien.

  • Wees duidelijk: Vertel je kind wat jullie gaan doen. Herhaal dit meerder malen. Als je gebruik maakt van pictogrammen, zet het dan op het planbord.

  • Verander niet zomaar de plannen: Heb je gezegd dat jullie naar de speeltuin met het rode glijbaantje gaan, dan rekent hij erop. Wij zien vaak het probleem niet in, spelen is spelen. Maar vooral voor kinderen met autisme moet het kloppen, anders raken zij van slag.
klik op het boek voor meer info
  • Kauwspeelgoed en stress verlagend speelgoed: Veel kinderen met autisme zijn erg gevoelig in de mond, zij vinden het prettig of rustgevend om verschillende structuren te ontdekken met hun mond.
  • Uit de situatie halen: Als je kind middenin een driftbui zit, heeft het weinig nut om er tegenin te gaan. Soms is het beter om dan af te spreken dat hij even naar zijn kamer gaat om op bed te liggen, of onder de verzwaringsdeken. Andere kinderen komen juist tot rust door even een spelletje te doen op de iPad of een tekenfilm te kijken.

  • Fysiek begrenzen: Voor kinderen die erg driftig zijn kan het soms helpen als zij fysiek worden begrensd tijdens een aanval. Hou je kind stevig vast of neem het op schoot terwijl je zachtjes heen en weer wiegt.

Tot zover onze tips. heb jij nog aanvullingen die je wilt delen met andere ouders? Plaats ze dan hieronder in de comments!

Follow my blog with Bloglovin

2 0
Volg en like ons:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *