Taboe: Ik zie soms op tegen de schoolvakanties.

Read Time2 Minutes, 27 Seconds

Schoolvakanties, sommige ouders kijken er naar uit en anderen zien er als een berg tegenop. Voor veel gezinnen zijn vakanties juist een tijd waarin er veel tijd en aandacht is voor de kinderen. Samen op vakantie, niets moet, alles mag. Maar juist dat niets moeten is voor kinderen met autisme erg moeilijk. Zij hechten veel waarde aan structuur en die is tijdens de vakantie ineens compleet anders.

Dat ik soms opzie tegen de schoolvakanties, is niet omdat ik geen quality time wil doorbrengen met mijn gezin. Onze zoon van zes jaar heeft autisme, en voor hem is structuur ontzettend belangrijk. Wij zitten nu eenmaal in een goed ritme en daar hebben we hard aan gewerkt. Onze dagplanning is voor hem duidelijk, net als de activiteiten. Zelfs een studiedag brengt hem van de kaart.

Hoe wij het aanpakken

Toen onze zoon twee jaar oud was, zijn we rustig aan begonnen met een planbord. De pictogrammen hebben we spelenderwijs geïntroduceerd. Ik moet zeggen dat het ons enorm heeft geholpen om de dag voor hem overzichtelijk te maken. Mochten er veranderingen op komst zijn, zoals schoolvakanties, dan is het planbord zijn houvast. Ik plan dan letterlijk de hele vakantie in:

 • Hoe laat staan we op?
 • Wie verzorgt het ontbijt?
 • Wie helpt mij bij het douchen en aankleden?
 • Wat is de eerste activiteit, binnen of buiten.
 • Hoe laat gaan we, en wanneer gaan we weg.
 • Tijd aangeven voor fruit of tussendoortje.
 • Aangeven waar we gaan lunchen.
 • Bespreken van de middag planning.
 • Keuze tussen twee activiteiten (afhankelijk van het weer).
 • Hoe lang gaan we die activiteit doen.
 • etc.

”Je zou nu misschien kunnen denken: Ach meid laat de teugels een beetje vieren”


Schoolvakanties zijn intensief voor het hele gezin.

Zoals je hierboven kunt lezen, vergt het nogal wat om de structuur voor ons kind te behouden. Het is niet alleen het plannen van activiteiten, maar de hele dag moet voor hem worden ingevuld. Op een gegeven moment ben ik een boekje gaan bijhouden met leuke speeltuinen en activiteiten in de buurt. Dit geeft me wat inspiratie als ik het planbord moet gaan invullen voor die week. Door het plannen weten we allemaal waar we aan toe zijn, maar het is nooit een garantie voor succes.

En natuurlijk moeten alle ouders de vakantie enigszins plannen, maar op deze manier is er soms geen lol meer aan. Ik realiseer me dat het een taboe is om dit uit te spreken, en dat heel wat moeders het niet met me eens zullen zijn. Maar als wij op vakantie gaan, is er weinig ruimte voor spontaniteit of tijd voor jezelf. Maar we genieten des te meer van de momenten waarop het heel goed gaat.

Wil jij ons gratis E-book: Autisme en vakantie ontvangen? Klik dan op de afbeelding!

Zijn er meer moeders die opzien tegen de schoolvakanties? Hebben jullie nog tips voor mij en andere ouders om dit gestructureerd te laten verlopen? Deel ze dan in de comments!

0 0
Volg en like ons:
error

2 thoughts on “Taboe: Ik zie soms op tegen de schoolvakanties.

 1. Hier helpt het in ieder geval om zoon in de vakantie 2x per week naar zorgboerderij te laten gaan. Voor hem fijn, en voor ons ook.

  1. Hi Marielle,

   Wat fijn dat hij terechtkan op de zorgboerderij. Wij hebben toevallig volgende week een kennismakingsgesprek bij een zorgboerderij. Er is een indicatie afgegeven voor 4 uur per week, dus het worden dan 2 zatedagen per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *